ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ KUCHYŇSKÁ (Salvia officinalis)

Stručný popis: jedná se o vytrvalý polokeř s dřevnatějícími a větvícími se výhony, listy řapíkaté, vstřícné, křižmostojné, široce oválné, na konci s tupou špičkou, vrásčité a jemně pýřité

Použití: dezinfekční účinky, brzdí a ničí záněty trávicího traktu, zmírňuje průjem a bolesti v krku, dá se použít i k pečení masa, při nakládání sýrů a zeleniny

Doba výsadby: rostliny pěstované v květináči se vysazují celou vegetační sezónu 

Stanoviště: plné slunce 

Půda: lehká, suchá, zásaditá, propustná 

Zálivka: mírná 

Výška (cm): 30-80 

Květy: modrofialové, IV.-VII. 

Plody: tvrdka 

Řez: jarní řez suchých zbytků nadzemních částí, během vegetace přerostlé a suché části

Odolnost k mrazům: odolná 

Vytrvalost: vytrvalá